Letný výpredaj šperkov je tu! 🌺

Náušnice sú obľúbeným módnym doplnkom mnohých žien. Vďaka rozmanitému sortimentu od zlatých, cez strieborné, perlové, opálové až po bižutériu sa dajú veľmi ľahko zladiť s akýmkoľvek outfitom. Niektoré však môžu spôsobovať nepríjemné alergické reakcie. V nasledujúcom článku sa dozviete, aké sú vhodné náušnice pre alergikov a po akých materiáloch sa poobzerať, aby sa minimalizovalo riziko alergie.

Náušnice vhodné pro alergiky


Alergická reakcia na náušnice a ako ju spoznať a ako jej predchádzať

Alergia na šperky nie je vôbec ničím neobvyklým. Alergická reakcia na náušnice, poťažmo na kov, z ktorého sú vyrobené, trápi mnoho žien. Ako ju vlastne spoznať a ako jej predchádzať? Najčastejšie sa taká alergia na kovy prejavuje:

  • začervenaním kože
  • svrbením
  • hrbolčeky na koži
  • suchými fľakmi na koži
  • zvýšenou teplotou podráždeného miesta
  • pľuzgieriky naplnenými tekutinou

Typickými prejavmi negatívnej reakcie na niektorý z kovov obsiahnutý v šperkoch je aj ekzém alebo dermatitída. Pokiaľ vás teda pri nosení náušníc trápi nepríjemné svrbenie alebo začervenanie kože, potom je to zrejme aj váš prípad.


Na čo si dať pri náušniciach pozor

Alergická reakcia na náušnice je obzvlášť závažná, a to z toho dôvodu, že náušnice prichádzajú do kontaktu so živým tkanivom. A preto, pokiaľ o takej alergii viete, zamerajte sa pri výbere na vhodné typy, ktoré sú vhodné práve pre alergikov. Aj keď si kúpite drahšie a kvalitné náušnice, nemusí to zákonite znamenať, že u nich nehrozí alergická reakcia. Aj šperky z drahých kovov totiž môžu obsahovať alergénne prímesi. V prípade vzniknutej alergie náušnice okamžite prestaňte nosiť a miesto ošetrite upokojujúcim krémom, chlaďte a pravidelne hydratujte, aby ste podporili regeneráciu pokožky.


Najčastejšie kovy, ktoré spôsobujú alergiu na šperky

Medzi najčastejšie kovy spôsobujúce alergické reakcie patrí bižutéria, ale aj žlté zlato alebo striebro. Vo väčšine prípadov sú však na vine rôzne prímesi pridávané do kovov, z ktorých sa šperky vyrábajú z dôvodu ich spevnenia a dosiahnutia požadovanej farby či rýdzosti. Alergickú reakciu môže spôsobiť aj prímes kobaltu alebo chrómu. Vyvarovať by ste sa mali hlavne náušníc z obsahu niklu, ten je totiž najčastejšou príčinou alergickej reakcie, a to až u 15% žien. Obľúbili ste si náušnice z ružového zlata? Aj tu by ste sa mali mať na pozore, pretože krásna farba je dôsledok obsahu zliatiny s meďou, ktorá je tiež častým dôvodom alergie.

Náušnice pro alergiky1


Materiály vhodné pre alergikov

Čo sa týka materiálov náušníc vhodných pre alergikov, ideálnou voľbou je vždy nákup kvalitných šperkov. Spoľahlivý predajca je vám totiž schopný povedať presné zloženie vami vybraných náušníc a vy sa tak môžete vyhnúť nepríjemnostiam v podobe alergickej reakcie. Veľmi malá pravdepodobnosť alergie je napríklad pri náušniciach z bieleho zlata, ktoré je legované striebrom alebo pri klasickom žltom zlate. To by však malo byť 14-karátové, najlepšie 18-karátové. Obľúbenou voľbou u alergikov sú náušnice z chirurgickej ocele, u ktorých je riziko vzniku začervenania kože alebo jej svrbenia tiež minimálne. Aj na našich stránkach nájdete šperky bez obsahu niklu, ktoré sú vhodné pre alergikov, napr. náušnice zo žltého zlata.


S obľúbenými náušnicami sa nemusíte zákonite rozlúčiť

Máte doma vo svojej šperkovnici náušnice, pri nosení ktorých sa vám objavila alergická reakcia? Ani v tomto prípade sa s nimi nemusíte nutne rozlúčiť. Riešením je totiž ich pokovanie. V takom prípade oslovte skúseného klenotníka, ktorý vám povie, či je vami vybraný šperk vhodné pokoviť vrstvou hypoalergénneho kovu (najčastejšie používaným kovom je ródium). Nevýhodou je však to, že sa táto tenká vrstva postupom času opotrebuje, takže je tento proces nutné v budúcnosti vykonať znova.

Tieto stránky používajú na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýze návštevnosti súbory cookie. Používaním týchto stránok s tým súhlasíte. Ďalšie informácie

NastaveníNesouhlasímSouhlasím